HTML

tündibündi alkot...

Friss topikok

Linkblog

2010.06.30. 18:10 tuendike

Mandulatorta - Jamie után szabadon

 

... újra eltelt 4 év és megint kitört a foci VB. Mit csinál ilyenkor az ember lánya egymagában, amíg a párja a nappaliban ordítva buzdítja kedvenc nemzeti vállogatottját (persze nem a miénket)?

Paprika TV-t néz.

Engem - nem tudom Ti hogy vagytok vele - tökéletesen kikapcsol az, ahogy látom ahogy mások a konyhában szorgoskodnak. És azt is szeretem, amikor valaki tűzzel csinálja azt, amit csinál, nos és Jamie Oliver aztán belead apait-anyait. Most éppen egy menő angol sztáregyüttes frontemberének hiperszuper ámde igazán otthonos konyhájában süt meg egyben egy kb. 8 kg súlyú hátszíndarabocskát yorkshire pudinggal és alkot hozzá egy gyors kis tortát. A hátszín reprodukálása esélytelen, itthon nem kapok ilyen egybe-gyönyörűséget, azonban látom azt, hogy milyen örömmel és elismeréssel falják a rocksztárok a vacsit, úgyhogy elhatározom, hogy én is olyan siker akarok, mint Jamie, úgyhogy TORTÁT FOGOK SÜTNI!

Egy kis svédcsavar mielőtt igazából nekiállnék: Jamie természetesen fenyőmagból készíti...

Én viszont nem, (honnan vegyek én most gyorsan 25 dkg fenyőmagot?), tehát helyettesítek, mi ebben úgyis nagyok vagyunk e kis honban. A mivel pofonegyszerű: mandulával, amiből mindig tartok kb. fél kilót a hűtő aljában, (te is ott tárold, hogy ne másszon bele semmilyen illetéktelen állatfaj).

Tehát:

Mandulatorta Jamie után szabadon

 Tésztához:

  • 15 dkg liszt
  • 9 dkg vaj
  • 1 evőkanál hideg viz

 A töltelékhez:

  • 25 dkg mandula (jobb helyeken fenyőmag)
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg vaj (na jó a margarin is megteszi)
  • 3 tojás
  • 10 dkg liszt

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrom és egy gyömölcstortaformát kivajazás után kibélelek vele. Az alját villával megszúrkálom (hogy ne tudjon szegény feje felpúposodni a gőztől) és 10 percig sütöm 180 fokon.

Elkészítem közben a mandulás tölteléket: a mandulát 3-4 percig forró sütőben pirítom (több nem kell neki, mert megég!) és durvára őrölöm. Kikeverem a puha vajat a cukorral, hozzáadom az egész tojásokat, a lisztet és a mandulát.

A félig megsült tésztára ráöntöm a mandulás masszát és visszateszem a 180 fokos sütőbe 35 percre. Amikor megsült, gyönyörű aranybarna csoda lesz előttünk, amit ízlés szerint vaníliafagyival vagy tejszínhabbal (vagy ala natura) fogyaszthatunk.

Kitűnően bírja az utazást, ajándéknak, piknikezéshez tökéletes, szóval semmi faxni, csak maximális élvezet.

Hajrá lányok! (ma is meccs lesz....) 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://tundibundi.blog.hu/api/trackback/id/tr432121355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása