Minden hónapban megveszem a Príma Konyhát, a legjobb magyar gasztro újságnak tartom, ami csak az újságosoknál kapható. A júliusi szám sztárja a tökfőzelék, úgyhogy amikor Apa szeme felcsillant és esdeklő pillantással kérdőn elémrakta: hát persze hogy igen. Ímé:
Tökfőzelék a la Príma Konyha
- 1 közepes vöröshagyma
- 3 evőkanál olaj
- 2 kiskanál jóféle pirospaprika
- 1 kg friss gyalult tök
- só
- kapor (ízlés szerint)
- 1 dl tejföl
- 3 csapott evőkanál finomliszt
- 2 dl tej
- fél evőkanál 10% ecet (vigyázz, tényleg ne legyen több!)
A hagymát finomra aprítom és az olajon megpirítom, majd rádobom a piros paprikát és azonnal nyakon öntöm 2 dl vízzel. Szépen 10 percig párolom (fedő alatt, mert odaég), majd hozzáadom a tököt és a kaprot, majd annyi vizet öntök rá, hogy 2/3-it érjen (kb 3-4 dl). 25 percig rotyogtatjuk, néha megkerverjük. A tejfölt a liszttel egy kistálban habverővel összekeverjük és hozzáadjuk a tejet. Majd a forró léből egy merőkanállal hozzáadunk, összekeverjük és ezt adjuk a tökhöz. 3-4 percig kevergetve forraljuk és végén - ízlés szerint és óvatosan - ecettel ízesítjük.
Férjemuram pörköltöt rendelt hozzá és párás szemmel bekanalazta.
Azt hiszem, ez a hosszú házasság egyik titka...
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.